Brood, Gebak

Klaaskoeken

Niks beters dan genieten van een klaaskoek met een dikke laag boter, ondergedompeld in een tas warme chocolademelk. Al sinds m’n kindertijd een vast jaarlijks ritueel tijdens de Sinterklaasperiode. Deze West-Vlaamse specialiteit zijn geen koeken zoals het woord zelf laat vermoeden, maar lekkere kleine gesuikerde sandwich-achtige broodjes. Oorspronkelijk waren het grote koeken in de vorm van een man te paard en werden ze enkel verkocht op 6 december. Nu bakt de warme bakker ze tussen oktober en eind december. De lekkerste komen nog steeds uit Zuid-West-Vlaanderen, maar jammer genoeg is het niet iedere bakker gegeven om de perfecte klaaskoeken te bakken.

Klaaskoeken - www.baksels.beIngrediënten

  • 1 kg tarwebloem
  • 60 gr verse gist
  • 500 gram melk
  • 150 gr suiker
  • 150 gr boter
  • 17 gr zout
  • 1 ei (voor het doreren)
  • Optioneel: 1 gram kaneel

Bereiding

  • Los de gist op in de lauwe melk.
  • Maak een kuiltje in de bloem, giet er de opgeloste gist in en laat de keukenrobot (KitchenAid) alvast kneden.
  • Voeg er de suiker en de boter verdeeld in stukjes aan toe.
  • Voeg er als laatste het zout bij en laat alles 10 minuten kneden. (Stand 2). (Het deeg is zeer geschikt om met de hand te kneden, maar dan doe je dit best langer dan 10 minuten.) Controleer of het deeg elastisch genoeg is, anders nog wat verder laten kneden. Het deeg zal terugveren als je het indrukt met je duim.
  • Bol het deeg op, dek het af met een theedoek en wikkel dit in een grote plastiekzak. Laat alles op kamertemperatuur in omvang verdubbelen. (+/- 30 minuten)
  • Sla het deeg terug en rol het uit tot een plak van 1,5 cm dikte. Druk hieruit de vormpjes. (zie www.birkmann.de)
  • Klop het ei los samen met een beetje water.
  • Wrijf de vormen in met het losgeklopt ei en laat ze gedurende 60 minuten rijzen in een 40 graden voorverwarmde oven.
  • Haal na het rijzen het deeg uit de oven. De oven wordt nu voorverwarmd tot 220° C.
  • Vlak voor het bakken worden de vormen nog eens ingesmeerd met het losgeklopt ei.
  • De koeken 8 à 15 minuten bakken waarna je ze uit de oven haalt en op een rooster laat afkoelen.

11 Comments

  1. Deruyver josiane

    Ik heb de kaaskoeken gisteren gemaakt,die zijn overheerlijk, een heel goed recept!

  2. Laurette

    Omdat men blijkbaar in Vlaams-Brabant geen klaaskoeken kent, en ik de Waregemse toch hard mis, heb ik ze gisteren voor het eerst zelf gemaakt met dit recept. En superlekker ! Thx !

  3. Lien

    Zonet gebakken, super lekker! Beste recept sinds jaren! Heel luchtig.

    • Sam

      Hoeveel haal je er ongeveer uit?

      • kaat

        Met een halve kilo had ik een overvolle bakplaat. Maak je 1kg, dan zal je twee keer na elkaar moeten bakken.

  4. kaat

    Net klaargemaakt en zijn dus echt SUPER. Eerdere recepten waren veel te droog, te vast qua structuur…altijd iets dat niet klopte… maar met dit recept: ECHTE klaaskoeken!

  5. E-v-a

    Lekkerste klaaskoeken ooit ! Dank je voor dit recept !

  6. Decat Myriam

    Eindelijk het juiste recept gevonden, na zo veel probeersels! Hartelijk dank om uw recept met ons te delen, wij genieten er van en hopelijk nog heel lang…
    Groetjes!

  7. nathalie

    hallo iedereen,

    gisteren de klaaskoeken klaargemaakt alles was perfect tot ik na 2 e rijs de koeken terug insmeerde met (geklopte ei)ze zakten helemaal in)kan iemand mij vertellen wat ik misdaan heb!
    was toch volledig ei?Of was het enkel het eigeel….maar toch smaakten ze overheerlijk!!
    alvast bedankt

  8. E-v-a

    Fantastisch recept ! Bedankt !

  9. Evelyne

    Super lekker! Zal hier nog veel klaargemaakt worden.
    Beter dan die van de bakker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *