Brood, Gebak

Klaaskoeken

Niks beters dan genieten van een klaaskoek met een dikke laag boter, ondergedompeld in een tas warme chocolademelk. Al sinds m’n kindertijd een vast jaarlijks ritueel tijdens de Sinterklaasperiode. Deze West-Vlaamse specialiteit zijn geen koeken zoals het woord zelf laat vermoeden, maar lekkere kleine gesuikerde sandwich-achtige broodjes. Oorspronkelijk waren het grote koeken in de vorm van een man te paard en werden ze enkel verkocht op 6 december. Nu bakt de warme bakker ze tussen oktober en eind december. De lekkerste komen nog steeds uit Zuid-West-Vlaanderen, maar jammer genoeg is het niet iedere bakker gegeven om de perfecte klaaskoeken te bakken.

Klaaskoeken - www.baksels.beIngrediënten

  • 1 kg tarwebloem
  • 60 gr verse gist
  • 500 gram melk
  • 150 gr suiker
  • 150 gr boter
  • 17 gr zout
  • 1 ei (voor het doreren)
  • Optioneel: 1 gram kaneel

Bereiding

  • Los de gist op in de lauwe melk.
  • Maak een kuiltje in de bloem, giet er de opgeloste gist in en laat de keukenrobot (KitchenAid) alvast kneden.
  • Voeg er de suiker en de boter verdeeld in stukjes aan toe.
  • Voeg er als laatste het zout bij en laat alles 10 minuten kneden. (Stand 2). (Het deeg is zeer geschikt om met de hand te kneden, maar dan doe je dit best langer dan 10 minuten.) Controleer of het deeg elastisch genoeg is, anders nog wat verder laten kneden. Het deeg zal terugveren als je het indrukt met je duim.
  • Bol het deeg op, dek het af met een theedoek en wikkel dit in een grote plastiekzak. Laat alles op kamertemperatuur in omvang verdubbelen. (+/- 30 minuten)
  • Sla het deeg terug en rol het uit tot een plak van 1,5 cm dikte. Druk hieruit de vormpjes.
  • Klop het ei los samen met een beetje water.
  • Wrijf de vormen in met het losgeklopt ei en laat ze gedurende 60 minuten rijzen in een 40 graden voorverwarmde oven.
  • Haal na het rijzen het deeg uit de oven. De oven wordt nu voorverwarmd tot 220° C.
  • Vlak voor het bakken worden de vormen nog eens ingesmeerd met het losgeklopt ei.
  • De koeken 8 à 15 minuten bakken waarna je ze uit de oven haalt en op een rooster laat afkoelen.

51 Comments

  1. Anuschka

    Heerlijk recept ! Bedankt, k was alleen ze vergeten te doreren maar dat deed niets af aan de smaak ik denk dat ik dit gewoon nog dikwijls ga maken door het jaar maar als bolletjes dan… ik had ze vrijdags gemaakt en direct na afkoelen na het bakken in de diepvries gestoken. En ze waren superlekker toen we ze op sintdag uit de diepvries haalden. En het rijzen heb ik in mijn oven gedaan. Voorverwarmd op 50 graden, bij het erinsteken oven af en onderaan oven bakje met kokend water. Bedankt !

  2. Marc Coucke

    Mevrouw Catherine Lucas heeft U mij antwoord gezien ,seintje geven A.U.B.
    Dank U
    Marc

  3. Joaquin

    Al meermaals proberen te maken, soms met succes en soms ook zonder.

    Ik stel vast dat het deeg te vaak niet wil rijzen. Wat gaat er verkeerd ?

    • dany

      Dag Joaquin. Bij het oplossen van de gist in de melk mag deze laatste nietige warm zijn. Jouw deeg moet ook voldoende gekneed zijn.
      Zou het ook kunnen dat het deeg te koud staat?

      • Joaquin

        Dag Dany,

        Dank voor de feedback. Is er risico dat het deeg ’te ver’ gekneed raakt? Of kan het enkel voldoende gekneed zijn?

        Het deeg plaats ik steeds in een metalen kom dichtbij de verwarming. De kom op zich kan bij aanvang wel wat koud zijn. Kan deze best even op/bij de chauffage geplaatst worden?

        Zijn er nog tips waar ik rekening dien mee te houden?

        Vriendelijke groeten

  4. ria magherman

    Omwille van voedselintoleranties van kleinkids heb ik ze vegan en sojavrij gemaakt: amandelmelk, veganboter zonder soja, geen ei erop en aangezien die boter toch al gezouten is, maar snuifje zout. Mijn oven kan geen 40°C aan en dus op een zeer warme plaats moeten zetten voor 2de rijs… los van al die dingen waren ze…. hééééérlijk!!! Bedankt voor dit recept, jongeman! Je helpt er veel kindjes met voedselintoleranties mee!

  5. Kristinec

    Groote dank voor het gemakkelijk recept we zullen dit morgen eens proeven kben ze voor de eerste maal aan het bakken

  6. Isabel

    Welk type bloem gebruikt u, aub? Dank u!

    • dany

      Gewone tarwebloem is voldoende.

  7. Kathleen

    Moeten hier geen eieren in?

    • dany

      Klopt. Het ei dient enkel voor het doreren.

      • Luc Vanhauwaert

        Mag je er eigeel bij kneden voor de kleur? Kan er iets fout gaan wanneer ik dit doe?

        • dany

          Dat mag je inderdaad proberen.

  8. Marina

    Beste,

    Ik heb de klaaskoeken ook klaargemaakt, maar ik vraag me nu af waar ik ze best in bewaar dat ze lekker blijven tot morgen.

    Met vriendelijke groet,
    Marina

  9. Annelies

    Bedankt voor het recept, precies zoals ze moeten zijn. Gisteren gemaakt en opgesmuld!

  10. Kim

    Hej, ik ga dit weekend je recept uitproberen. Met welke haak kneed je het deeg in de Kitchenaid? Met de kneedhaak of K-haak (platte haak).
    Duimen en bedankt voor je recept!

    • dany

      Gebruik maar de kneedhaak! Geniet van de “paaskoeken” (-;

    • Sam

      Een deeg kneed je, dus kneden doe je altijd met de kneedhaak.
      Bereidingen of vullingen kan je met de spatel (“K-haak”) (door)roeren/spatelen.
      (Op)kloppen, doe je dus met de klopper.
      Hopelijk zijn ze gelukt!

  11. nancy

    Is dit met een volledige ei met water loskloppen?
    Mijn huidig recept is enkel eigeel met water.

  12. Devacht Vera

    Zou heel graag je klaaskoeken eens maken. Zeker na alle positieve reacties gelezen te hebben.
    Graag had ik wel geweten hoe groot je vormen ongeveer zijn en hoeveel je er dan uithaalt. Kijk er al naar uit.

  13. anuschka claerebout

    Hallo,

    Hoe lang is je uitsteekvorm ongeveer ? Heb er geen en ga gewoon tekening uit karton snijden en dan met mesje uit deeg snijden. Maar het zou makkelijk zijn als ik ongeveer de maat heb… Of misschien kun je hem eventjes overtekenen op papier please ?
    Groetjes en ziet er heerlijk uit, straks hopelijk goed gelukt met verse chocolademelk, njammie ziie er al naar uit.
    Bedankt voor recept…

  14. Na veel verschillende recepten te hebben uitgeprobeerd (te plat, te droog en noem maar op),ben ik heel tevreden met het recept klaaskoeken.

    • Ik heb het recept een beetje aangepast : 160 gr suiker + 1 gr speculoos.
      Na het rijzen in de oven op 40° terug met het losgeklopt ei. nog even ingesmeerd, de oven op 195° gezet en de koeken onmiddellijk terug in de oven voor 15 minuten.
      De koeken zijn minder droog en niet te donker.

  15. Sonia

    Gisteren voor de eerste maal jullie recept uitgetest. Na tien verschillende recepten geprobeerd te hebben, zijn dit de beste die ik al gemaakt heb.

  16. Decock

    Er staat tussen 8 en 15 min,maar hoelang laat je ze dan precies bakken?ik wil ze deze week eens proberen te bakken!

    • dany

      Vaak hangt de baktemperatuur en de baktijd af van je oven. Ook het warmteverlies bij het openen van de oven kan hier invloed op hebben.

  17. Grimonprez Nathalie

    De klaaskoeken zijn superlekker! Het is een héél goed recept, beter dan die van Piet Huysentruit !

  18. Bart Van der Stichelen

    Ben een Antwerpenaar met toch west-Vlaamse(een heel klein beetje toch) roots. Waar kan ik de vorm kopen?

    • dany

      Hoi Bart, bij de betere kookwinkel kan je vaak een leuke vorm vinden. Ook bij AVEVE heb ik al eens sint-vormen zien liggen. Dany

  19. Hanne

    Eerste keer dat ik ze maak en ik heb er direct een super receptje bij! Merci!

  20. Wie kan mij helpen. Ik ben een Belge in Amerika en wil klaaskoeken maken. De tweede keer moet het rijzen in een 40 graden oven. Mijn amerikaanse oven gaat echter niet lager dan 76 celcius. Kan ik het op een andere manier doen? Of just een half uurtje inlaten? Ik snak naar klaaskoeken, hopelijk kan iemand mij helpen want die dingen zijn hier niet te koop! Groetjes uit Amerika!

    • Lesley

      Als je oven niet lager kan kan je het deeg ook gewoon voor de verwarming plaatsen onder een doek of nog beter is een stevige plastic omdat je dan beter het vocht behoud. Rijzen hoeft niet echt in een oven op lage temperatuur , zorg gewoon dat je deeg niet te koud staat en laat het desnoods wat langer rijzen tot je het gewenste volume hebt. De rijstkast in mijn bakkerijtje staat op 30°.

    • Marc Coucke

      Hello Catherine
      Ik ben ook een ex belg die in Canada woont maar ook 25 jaar in de verenigde staten .
      Ieder jaar rond Kerstmis bak ik ongeveer 10 KG klaaskoeken .
      Hier mijn recept , ik ben nu reeds een tweetal jaren op pensioen ,en ik heb een rijsbak gemaakt,die bestaat uit een wat we in de states een gangbox noemen verkrijgbaar in lowes of home depot bijna in alle big-box stores .het is de kunststof one , hierin heb ik rekken gemaakt zodat ik 4 bakplaten kan inzetten met genoeg ruimte ertussen zodat de deeg can rijzen .Op de grond zet ik een electrische kookplaat met een pan met water .
      die electrische kookplaat is gecontroleerd met een thermostaat die instelbaar is ik zet hem gewoonlijk op 35 graden C.
      voor het maken van het deeg voor 1KG. bloem begin ik s’avonds ervoor met 300 gr. bloem 300gr melk en 0.8 gr droge gist alles goed door elkaar mengen en een nacht op kamertemperatuur bedekt met natte doek laten fermenteren ,tenminste 12 uur ,het voordeeg zal verdubbelen en de volgende morgen vol met gasbubbels zijn .
      Ik maak die voordeeg gewoonlijk in de kom van mijn Kitchenaid.
      De vogende ochtend na 12 uur fermenteren van de voordeeg voeg ik 260 gram melk ,2 eieren ,700gram bloem en 100 gram suiker (je kan er meer of minder suiker aan teovoegen naargelang uw smaak ) en 5 gram droge gist,en 50 gram vital wheat gluten(helpt met het rijzen ) en laat dit kneden met de deeg haak in de kitchenaid voor 5 minuten op stand 2 .dan voeg ik er 50gram zachte boter bij en als alle boter is opgenomen inhet deeg voeg ik er 14 gram zout aan toe dit alles wordt gekneed in de machine voor een totaal van 12 tot 15 minuten .
      geen bloem toevoegen als het deeg te veel plakt maak uw handen damp en neem het uit de de kneedbak en doe een stretch en fold uitrekken en vouwen en rol it dan in een bol en plaats het in een ingeoliede schaal groot genoeg zodat het deeg kan verdubbelen .
      Plaats die schaal afgedekt in de rijsbak voor 90 minuten aan 35 graden
      de deeg zal verdubbeld of verdriedubbeld zijn .Uitnemen en uitrollen zachtjes tot 1.25 a1.5 cm en figuurtjes snijden en op de bakplaat leggen en terug in de rijskast voor minstens 1 uur .de figuurtjes niet te dicht bij elkaar leggen wnt die zullen zeker verdubbelen in groote .Intussen verwarm ik mijn oven op 220 graden C. onder en boven warmte . Voor het insmeersel gebruik ik 50ml lichtjes verwarmde melk 35 a45 sec. in de microgolf en 1 ei toegevoegd na de verwarming en goed opgeklopt .
      Het bakken Ik neem de bakplaat uit de rijskast en plaats die in de oven op het midden rek voor 2 minuten dan krijg ik de oven spring en ook een dun laagje korst,neem de bakplaat terug uit en smeer nu de figuurtjes in met het eigeel,dit voorkomt het invallen van het deeg en plaats de bakplaat terug in de oven voor ongeveer 12 tot 15 minuten ,naargelang hoe donker gekleurd je ze prefereert. Ik had vroeger altijd het probleem met het invallen van het deeg bij het insmeren maar sedert ik eerst 2 minuten in de oven zet heb ik geen problemen meer .
      N.B.Ik ben misschien wel een beetje laat om te antwoorden op uw vraag maar gisteren Dec 02 /2021 was ik klaeskoeken baksels aan het opkijken en vond uw vraag ,Als u meer informatie wilt stuur gerust uw Email adres en ik stuur u enkele foto’s van mijn baksels .
      Marc

      • Marc Coucke

        Hier mijn Email adres (marccke@gmail.com )

        • Marc Coucke

          Mevrouw Catherine Lucas heeft U mijn antwoord op uw vraag gezien ? geef mij een seintje alstublieft.
          Dank U
          Marc

  21. Evelyne

    Super lekker! Zal hier nog veel klaargemaakt worden.
    Beter dan die van de bakker!

  22. E-v-a

    Fantastisch recept ! Bedankt !

  23. nathalie

    hallo iedereen,

    gisteren de klaaskoeken klaargemaakt alles was perfect tot ik na 2 e rijs de koeken terug insmeerde met (geklopte ei)ze zakten helemaal in)kan iemand mij vertellen wat ik misdaan heb!
    was toch volledig ei?Of was het enkel het eigeel….maar toch smaakten ze overheerlijk!!
    alvast bedankt

    • Lore

      Net hetzelfde probleem gehad

      • dany

        Dag Lore, Nathalie

        Wellicht hebben jullie het deeg te enthousiast ingesmeerd. (-;

        • Jefke

          Gebruik een zachte scheerborstel om in te smeren

  24. Decat Myriam

    Eindelijk het juiste recept gevonden, na zo veel probeersels! Hartelijk dank om uw recept met ons te delen, wij genieten er van en hopelijk nog heel lang…
    Groetjes!

  25. E-v-a

    Lekkerste klaaskoeken ooit ! Dank je voor dit recept !

  26. kaat

    Net klaargemaakt en zijn dus echt SUPER. Eerdere recepten waren veel te droog, te vast qua structuur…altijd iets dat niet klopte… maar met dit recept: ECHTE klaaskoeken!

  27. Lien

    Zonet gebakken, super lekker! Beste recept sinds jaren! Heel luchtig.

    • Sam

      Hoeveel haal je er ongeveer uit?

      • kaat

        Met een halve kilo had ik een overvolle bakplaat. Maak je 1kg, dan zal je twee keer na elkaar moeten bakken.

  28. Laurette

    Omdat men blijkbaar in Vlaams-Brabant geen klaaskoeken kent, en ik de Waregemse toch hard mis, heb ik ze gisteren voor het eerst zelf gemaakt met dit recept. En superlekker ! Thx !

  29. Deruyver josiane

    Ik heb de kaaskoeken gisteren gemaakt,die zijn overheerlijk, een heel goed recept!

Trackbacks / Pings

Laat een antwoord achter aan Sonia Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.