Chocolade, Gebak

Eclairs met chocolade

De éclair stamt waarschijnlijk uit het Frankrijk van de 18e eeuw en is mogelijk bedacht door de kok Marie-Antoine Carême.

Eclairs - www.baksels.be
Ingrediënten

Banketbakkersroom

  • 500 ml melk
  • 2 eieren
  • 25 gr bloem
  • 25 gr vanillebloem
  • 50 gr suiker
  • 10 à 20 gram vanillesuiker

Beslag

  • 2 eieren
  • 120 ml water
  • 50 gr boter
  • snuifje zout
  • snuifje suiker
  • 75 gr bloem van zachte tarwe

Chocoladeglazuur

  • 50 gr chocolade
  • 40 gr poedersuiker
  • 20 gr boter
  • 2 eetlepels water

Bereiding

Banketbakkersroom

  • Breng de melk aan de kook.
  • Klop de eieren met de suiker, vanillesuiker, bloem en vanillebloem luchtig op.
  • Giet er de kokende melk op. Giet alles terug in de pan en laat doorkoken.
  • Laat de banketbakkersroom afkoelen in een kom.
  • Tip: Voorkom een vel op de pudding door deze af te dekken met plastiekfolie.

Beslag

  • Doe de boter, het water, het snuifje zout en suiker in een pan.
  • Laat de boter smelten op een niet te hoog vuur en verwarm vervolgens het mengsel tot het borrelend kookt.
  • Breek ondertussen de eieren en klop deze los in een kom.
  • Haal de pan van het vuur en doe er in één keer de bloem bij.
  • Roer (met een houten lepel) alles stevig tot de massa de wanden loslaat. Het moet een droge massa zijn.
  • Laat 1 à 2 minuten afkoelen.
  • Roer er de helft van de eieren door, daarna de andere helft.
  • Vul een spuitzak (of een gewone diepvrieszak waar je een hoekje van afknipt)
  • Spuit eclairs van 7 à 10 cm op ruime afstand van elkaar op de bakplaat (voorzien van bakpapier).
  • Zet het beslag 10 à 15 minuten in een op 220°C voorverwarmde oven.
  • Laat alles afkoelen
  • Snijd de eclairs aan één kant open met een broodmes
  • Vul ze, met behulp van een spuitzak, met de afgekoelde banketbakkersroom

Chocoladeglazuur

  • Smelt al roerend met een spatel de chocolade au bain-marie op een heel laag vuur.
  • Laat het glazuur tot lauw afkoelen
  • Hou het vuur laag en voeg er de poedersuiker én boter toe.
  • Laat alles al roerend smelten.
  • Voeg er lepel voor lepel het water toe.
  • Strijk met een spatel of met een lepel een tamelijk dikke laag glazuur over het gebak en laat afkoelen.

1 Comment

  1. sylvie

    Maf, Dany! Heb ik hier even zitten kwijlen op jouw site.
    Ziet er allemaal fantastisch uit… MMMMmmmmmmmmmmmmmmmmmmm!

Laat een antwoord achter aan sylvie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.