De éclair stamt waarschijnlijk uit het Frankrijk van de 18e eeuw en is mogelijk bedacht door de kok Marie-Antoine Carême.

Ingrediënten
Banketbakkersroom
- 500 ml melk
- 2 eieren
- 25 gr bloem
- 25 gr vanillebloem
- 50 gr suiker
- 10 à 20 gram vanillesuiker
Beslag
- 2 eieren
- 120 ml water
- 50 gr boter
- snuifje zout
- snuifje suiker
- 75 gr bloem van zachte tarwe
Chocoladeglazuur
- 50 gr chocolade
- 40 gr poedersuiker
- 20 gr boter
- 2 eetlepels water
Bereiding
Banketbakkersroom
- Breng de melk aan de kook.
- Klop de eieren met de suiker, vanillesuiker, bloem en vanillebloem luchtig op.
- Giet er de kokende melk op. Giet alles terug in de pan en laat doorkoken.
- Laat de banketbakkersroom afkoelen in een kom.
- Tip: Voorkom een vel op de pudding door deze af te dekken met plastiekfolie.
Beslag
- Doe de boter, het water, het snuifje zout en suiker in een pan.
- Laat de boter smelten op een niet te hoog vuur en verwarm vervolgens het mengsel tot het borrelend kookt.
- Breek ondertussen de eieren en klop deze los in een kom.
- Haal de pan van het vuur en doe er in één keer de bloem bij.
- Roer (met een houten lepel) alles stevig tot de massa de wanden loslaat. Het moet een droge massa zijn.
- Laat 1 à 2 minuten afkoelen.
- Roer er de helft van de eieren door, daarna de andere helft.
- Vul een spuitzak (of een gewone diepvrieszak waar je een hoekje van afknipt)
- Spuit eclairs van 7 à 10 cm op ruime afstand van elkaar op de bakplaat (voorzien van bakpapier).
- Zet het beslag 10 à 15 minuten in een op 220°C voorverwarmde oven.
- Laat alles afkoelen
- Snijd de eclairs aan één kant open met een broodmes
- Vul ze, met behulp van een spuitzak, met de afgekoelde banketbakkersroom
Chocoladeglazuur
- Smelt al roerend met een spatel de chocolade au bain-marie op een heel laag vuur.
- Laat het glazuur tot lauw afkoelen
- Hou het vuur laag en voeg er de poedersuiker én boter toe.
- Laat alles al roerend smelten.
- Voeg er lepel voor lepel het water toe.
- Strijk met een spatel of met een lepel een tamelijk dikke laag glazuur over het gebak en laat afkoelen.
Maf, Dany! Heb ik hier even zitten kwijlen op jouw site.
Ziet er allemaal fantastisch uit… MMMMmmmmmmmmmmmmmmmmmmm!