Niks beters dan genieten van een klaaskoek met een dikke laag boter, ondergedompeld in een tas warme chocolademelk. Al sinds m’n kindertijd een vast jaarlijks ritueel tijdens de Sinterklaasperiode. Deze West-Vlaamse specialiteit zijn geen koeken zoals het woord zelf laat vermoeden, maar lekkere kleine gesuikerde sandwich-achtige broodjes. Oorspronkelijk waren het grote koeken in de vorm van een man te paard en werden ze enkel verkocht op 6 december. Nu bakt de warme bakker ze tussen oktober en eind december. De lekkerste komen nog steeds uit Zuid-West-Vlaanderen, maar jammer genoeg is het niet iedere bakker gegeven om de perfecte klaaskoeken te bakken.
Ingrediënten
- 1 kg tarwebloem
- 60 gr verse gist
- 500 gram melk
- 150 gr suiker
- 150 gr boter
- 17 gr zout
- 1 ei (voor het doreren)
- Optioneel: 1 gram kaneel
Bereiding
- Los de gist op in de lauwe melk.
- Maak een kuiltje in de bloem, giet er de opgeloste gist in en laat de keukenrobot (KitchenAid) alvast kneden.
- Voeg er de suiker en de boter verdeeld in stukjes aan toe.
- Voeg er als laatste het zout bij en laat alles 10 minuten kneden. (Stand 2). (Het deeg is zeer geschikt om met de hand te kneden, maar dan doe je dit best langer dan 10 minuten.) Controleer of het deeg elastisch genoeg is, anders nog wat verder laten kneden. Het deeg zal terugveren als je het indrukt met je duim.
- Bol het deeg op, dek het af met een theedoek en wikkel dit in een grote plastiekzak. Laat alles op kamertemperatuur in omvang verdubbelen. (+/- 30 minuten)
- Sla het deeg terug en rol het uit tot een plak van 1,5 cm dikte. Druk hieruit de vormpjes.
- Klop het ei los samen met een beetje water.
- Wrijf de vormen in met het losgeklopt ei en laat ze gedurende 60 minuten rijzen in een 40 graden voorverwarmde oven.
- Haal na het rijzen het deeg uit de oven. De oven wordt nu voorverwarmd tot 220° C.
- Vlak voor het bakken worden de vormen nog eens ingesmeerd met het losgeklopt ei.
- De koeken 8 à 15 minuten bakken waarna je ze uit de oven haalt en op een rooster laat afkoelen.
Omwille van voedselintoleranties van kleinkids heb ik ze vegan en sojavrij gemaakt: amandelmelk, veganboter zonder soja, geen ei erop en aangezien die boter toch al gezouten is, maar snuifje zout. Mijn oven kan geen 40°C aan en dus op een zeer warme plaats moeten zetten voor 2de rijs… los van al die dingen waren ze…. hééééérlijk!!! Bedankt voor dit recept, jongeman! Je helpt er veel kindjes met voedselintoleranties mee!
Groote dank voor het gemakkelijk recept we zullen dit morgen eens proeven kben ze voor de eerste maal aan het bakken
Welk type bloem gebruikt u, aub? Dank u!
Gewone tarwebloem is voldoende.
Moeten hier geen eieren in?
Klopt. Het ei dient enkel voor het doreren.
Beste,
Ik heb de klaaskoeken ook klaargemaakt, maar ik vraag me nu af waar ik ze best in bewaar dat ze lekker blijven tot morgen.
Met vriendelijke groet,
Marina
Bedankt voor het recept, precies zoals ze moeten zijn. Gisteren gemaakt en opgesmuld!
Hej, ik ga dit weekend je recept uitproberen. Met welke haak kneed je het deeg in de Kitchenaid? Met de kneedhaak of K-haak (platte haak).
Duimen en bedankt voor je recept!
Gebruik maar de kneedhaak! Geniet van de “paaskoeken” (-;
Een deeg kneed je, dus kneden doe je altijd met de kneedhaak.
Bereidingen of vullingen kan je met de spatel (“K-haak”) (door)roeren/spatelen.
(Op)kloppen, doe je dus met de klopper.
Hopelijk zijn ze gelukt!
Is dit met een volledige ei met water loskloppen?
Mijn huidig recept is enkel eigeel met water.
Zou heel graag je klaaskoeken eens maken. Zeker na alle positieve reacties gelezen te hebben.
Graag had ik wel geweten hoe groot je vormen ongeveer zijn en hoeveel je er dan uithaalt. Kijk er al naar uit.
Hallo,
Hoe lang is je uitsteekvorm ongeveer ? Heb er geen en ga gewoon tekening uit karton snijden en dan met mesje uit deeg snijden. Maar het zou makkelijk zijn als ik ongeveer de maat heb… Of misschien kun je hem eventjes overtekenen op papier please ?
Groetjes en ziet er heerlijk uit, straks hopelijk goed gelukt met verse chocolademelk, njammie ziie er al naar uit.
Bedankt voor recept…
Na veel verschillende recepten te hebben uitgeprobeerd (te plat, te droog en noem maar op),ben ik heel tevreden met het recept klaaskoeken.
Ik heb het recept een beetje aangepast : 160 gr suiker + 1 gr speculoos.
Na het rijzen in de oven op 40° terug met het losgeklopt ei. nog even ingesmeerd, de oven op 195° gezet en de koeken onmiddellijk terug in de oven voor 15 minuten.
De koeken zijn minder droog en niet te donker.
Gisteren voor de eerste maal jullie recept uitgetest. Na tien verschillende recepten geprobeerd te hebben, zijn dit de beste die ik al gemaakt heb.
Er staat tussen 8 en 15 min,maar hoelang laat je ze dan precies bakken?ik wil ze deze week eens proberen te bakken!
Vaak hangt de baktemperatuur en de baktijd af van je oven. Ook het warmteverlies bij het openen van de oven kan hier invloed op hebben.
De klaaskoeken zijn superlekker! Het is een héél goed recept, beter dan die van Piet Huysentruit !
Ben een Antwerpenaar met toch west-Vlaamse(een heel klein beetje toch) roots. Waar kan ik de vorm kopen?
Hoi Bart, bij de betere kookwinkel kan je vaak een leuke vorm vinden. Ook bij AVEVE heb ik al eens sint-vormen zien liggen. Dany
Eerste keer dat ik ze maak en ik heb er direct een super receptje bij! Merci!
Wie kan mij helpen. Ik ben een Belge in Amerika en wil klaaskoeken maken. De tweede keer moet het rijzen in een 40 graden oven. Mijn amerikaanse oven gaat echter niet lager dan 76 celcius. Kan ik het op een andere manier doen? Of just een half uurtje inlaten? Ik snak naar klaaskoeken, hopelijk kan iemand mij helpen want die dingen zijn hier niet te koop! Groetjes uit Amerika!
Als je oven niet lager kan kan je het deeg ook gewoon voor de verwarming plaatsen onder een doek of nog beter is een stevige plastic omdat je dan beter het vocht behoud. Rijzen hoeft niet echt in een oven op lage temperatuur , zorg gewoon dat je deeg niet te koud staat en laat het desnoods wat langer rijzen tot je het gewenste volume hebt. De rijstkast in mijn bakkerijtje staat op 30°.
Super lekker! Zal hier nog veel klaargemaakt worden.
Beter dan die van de bakker!
Fantastisch recept ! Bedankt !
hallo iedereen,
gisteren de klaaskoeken klaargemaakt alles was perfect tot ik na 2 e rijs de koeken terug insmeerde met (geklopte ei)ze zakten helemaal in)kan iemand mij vertellen wat ik misdaan heb!
was toch volledig ei?Of was het enkel het eigeel….maar toch smaakten ze overheerlijk!!
alvast bedankt
Net hetzelfde probleem gehad
Dag Lore, Nathalie
Wellicht hebben jullie het deeg te enthousiast ingesmeerd. (-;
Gebruik een zachte scheerborstel om in te smeren
Eindelijk het juiste recept gevonden, na zo veel probeersels! Hartelijk dank om uw recept met ons te delen, wij genieten er van en hopelijk nog heel lang…
Groetjes!
Lekkerste klaaskoeken ooit ! Dank je voor dit recept !
Net klaargemaakt en zijn dus echt SUPER. Eerdere recepten waren veel te droog, te vast qua structuur…altijd iets dat niet klopte… maar met dit recept: ECHTE klaaskoeken!
Zonet gebakken, super lekker! Beste recept sinds jaren! Heel luchtig.
Hoeveel haal je er ongeveer uit?
Met een halve kilo had ik een overvolle bakplaat. Maak je 1kg, dan zal je twee keer na elkaar moeten bakken.
Omdat men blijkbaar in Vlaams-Brabant geen klaaskoeken kent, en ik de Waregemse toch hard mis, heb ik ze gisteren voor het eerst zelf gemaakt met dit recept. En superlekker ! Thx !
Ik heb de kaaskoeken gisteren gemaakt,die zijn overheerlijk, een heel goed recept!