Als West-Vlaming hadden we het vroeger over “skum va sketen”, niet direct de meest smakelijk benaming (voor opgeklopt eiwit), maar wist je dat deze luchtige zoethouder al dateert uit 1720? De meringue, of schuimpjes in het Nederlands, werd uitgevonden door de Zwitserse pâtissier Gasparini uit het plaatsje Meiringen. Later maakten ook de Fransen en Italianen hun eigen versie zodat er in totaal drie bestaan. Toch kunnen we ze echter in twee groepen verdelen. De zachte meringue (Italiaanse) voornamelijk om taarten te garneren en de harde meringue (Franse en Zwitserse) die in de oven wordt gebakken en daardoor krokant en knapperig is. Onderstaande recept is de Franse wijze.
Ingrëdienten
- het eiwit van drie eieren (+/- 100 gr)
- 100 gr fijne suiker
- 100 gr bloemsuiker
Bereiding
- Klop de eiwitten stijf.
- Voeg de suiker beetje bij beetje toe en klop telkens opnieuw op.
- Schep er vervolgens met een spatel luchtig de gezeefde bloemsuiker door.
- Spuit de meringue op bakplaat voorzien van bakpapier
- Bak de meringue gedurende ongeveer 1u30 in een op 100° C voorverwarmde oven.
Tip
- Breng met een kwastje over de hele lengte van de spuitzak een streep kleurstof aan om de meringue een kleurtoets te geven.
- Je kan de meringue lang bijhouden door ze in een gesloten doos te bewaren.
hoe lang exact kan je de merengues in gesloten doos bewaren?