Taart

Kaastaart met speculoos

Als het om kaastaart gaat, dan is voor velen deze van “Les tartes de Françoise” dé referentie. Naast Gent en Brussel is er nu ook sinds kort een atelier in Antwerpen. Wie echter te veraf woont kan nog altijd onderstaande recept uitproberen. Ééntje om duimen en vingers van af te likken.

Kaastaart - www.baksels.beIngrediënten

  • 400 gr Philadelphia
  • 400 gr magere platte kaas
  • 200 gr verkruimelde speculoos
  • 200 gr suiker
  • 80 gr boter
  • 2 eieren
  • 2 tot sneeuw geklopte eiwitten
  • sap van een halve citroen

Bereiding

  • Meng 200 gram (goed fijn) verkruimelde speculoos met 80 gram boter en beleg daarmee de taartvorm. (Springvorm  Ø 26cm)
  • Bak het speculoosdeeg 10 minuten in de oven op 180°.
  • Meng vervolgens 400 gram verse kaas en 400 gram magere platte kaas met 200 gram suiker, 2 eieren, 2 tot sneeuw geklopte eiwitten en het citroensap tot er een glad mengsel ontstaat.
  • Giet het mengsel over het speculoosdeeg.
  • Bak vervolgens gedurende 30 minuten op 180°.
  • Zet de taart een nachtje in de koelkast.

51 Comments

  1. Mhh, die zal ik ook eens proberen maken, al jouw baksels zien er overigens overheerlijk uit!

    • Wendy

      Vraagje, hoe lang kan je deze van tevoren maken? Of liever, hoe lang houdbaar? Groetjes, Wendy

      • dany

        Geen idee eigenlijk, ik bak de taart een dag op voorhand, maar is de dag nadien altijd op! (-;

        • Wendy

          Geweldig’ ik vermoed als ik de taart vandaag bak, het wel lukt om deze zaterdag op te eten….

  2. Geert Guns

    Heb deze taart nu al een paar keer gemaakt in de voorbije weken. Zalig gewoon!
    Bedankt voor het duidelijk uitgewerkte recept.

  3. stephanie

    is dat in een springvorm gebakken of in een gewone taartvorm?

    • De gebruikte bakvorm is een springvorm met een doorsnede van 26cm.

  4. annie De Brabanter

    SOS Dany

    Op zoek naar een recept van kaastaart met speculoos ben ik, zonder te beseffen dat jij onzen Dany was, bij jouw terechtgekomen en heb ik uit de vele recepten het jouwe gekozen!
    Nu, deze morgen enthousiast beginnen bakken maar ik heb probleempje, de 30 min. baktijd bleken veel te weinig, uiteindelijk zijn het 60 min. geworden en mijn taart, zoals alles wat ik bak trouwens, is helemaal niet gerezen en het resultaat is behoorlijk plat, hoe komt dat? Wat doe ik verkeerd? Kan jij mij helpen?
    Groetjes
    Annie van OPB

    • Dag Annie

      Heb je dezelfde ingrediënten gebruikt en met welke oven werk je?
      Deze taart bak ik altijd in een elektrische oven met boven en onder-warmte.

      Groetjes en tot morgen

      Dany

      • Chrisje

        Beste Danny
        Heb ze al meermalen gemaakt heel lekker,maar steeds een krak in boven
        Bak je in hetelucht of gewoon standaard boven en beneden
        Groetjes
        Chrisje

  5. het voorbije weekend nog maar eens jouw taart gemaakt, en ze had alweer succes! ik geef het recept door aan iedereen die wilt 🙂
    geniet van je vakantie!

  6. Kirsten

    Ik heb gisteren de taart gemaakt met petit beurrekes ipv speculaas.
    Ik heb ook dieetsuiker gebruikt ipv gewone suiker.
    In de oven zag de taart er perfect uit.
    Toen ik ze uit de oven haalde, begon ze terug naar beneden te zakken en uiteindelijk was ze vrij laag.
    Ze is wel lekker van smaak, maar nogal zwaar en gezakt.
    Misschien volgende keer gewoon het recept volgen zoals het er staat! 🙂

  7. Op de foto zie ik dat je bakpapier gebruikt, terwijl daar in het recept geen sprake van is. Ik heb springvormen met tefallaag en gebruik daarin normaal nooit bakpapier. Of is dat hier wel nodig?

    • Het bakpapier is inderdaad niet nodig, maar wel handig als je zeker wil zijn dat er niks aan de plaat blijft kleven. (En je houdt zo de springvorm ook lekdicht).
      Bij deze taart gebruik ik het ook voor het artisanaal uiterlijk…

  8. Helena

    Kan ik ook gewone roomkaas ipv. Philadeplhia en Danone platte kaas? Zo ja, hoeveel?

    • Ja hoor, je kan ook gewone roomkaas gebruiken.

  9. Meteen gelukt en goed bevonden. Bedankt voor het heerlijke recept!

  10. anne

    de foto doet me alvast watertanden 🙂

    begrijp ik het goed dat je eigenlijk 4 eieren nodig hebt, en dan 2 eigelen op overschot hebt? of zijn er maar 2 eieren nodig waarvan je dan de eiwitten opklopt?

    • Klopt, 4 eieren waarvan 2 eigelen overblijven…

  11. Veerle

    Dany, grappig dat ik bij de zoektocht naar een recept voor kaastaart bij jou terecht kom. Superlekkere taart! Ook na de bakles blijf ik in bakmood.

  12. kelly

    Hallo,

    ik ga straks de taart maken.. juist een vraagje want met een vorige taart had ik net hetzelfde gedaan, de bodem met boter en biscuit ipv speculaas, maar deze bleek vrij vettig van de boter en niet krokant.. viel uit elkaar..
    Laat ik de boter smelten en dan de speculaas erbij ?

  13. Laetitia

    Een beetje laat ,maar het is niet nodig om de boter te smelten. op kamertemperatuur samenmengen met de verkruimelde speculaas, de geur is dan al fantatisch 😉

  14. MK

    Speculoos is Frans. In het Nederlands is het speculaas. Geloof Lotus niet: zij hebben Vlamingen wijsgemaakt dat hun speculaas speculoos is omdat ze het maar in één taal (Frans) op hun verpakking wilden zetten, en de Vlamingen — die zo weinig Nederlands kennen — zijn erin getrapt en geloven het nu ook nog.

    • Beste MK

      Speculaas zijn eigenlijk koeken met een typische kruidenmengeling van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, kardemom, koriander en gember.
      Speculoos daarentegen, is veel minder gekruid en heeft vooral een overheersende smaak van gekarameliseerde suiker.
      Sommige Belgische fabrikanten noemen hun producten bewust speculoos om aan te geven dat er geen speculaas- of koekkruiden in zitten.
      De koekjes in bovenstaande recept bevatten de typische kruidenmengeling niet, vandaar speculoos.

      Groet

      Dany

  15. Anita

    Beste Dany

    Ik wil zodadelijk aan jouw lekkere kaastaart beginnen, maar zoals je kan verwachten heb ik een vraag.

    Ik vind de bereiding niet gedetailleerd genoeg. Is het belangrijk voor het beslag om in een bepaalde volgorde te werken? En op één bepaalde manier?

    Dus als ik het goed begrijp:
    -eerst de twee verse kazen mengen (met een garde of gewoon lepel?)
    -daarna de suiker erbij (maar hoelang mengen?
    -daarna die 2 eieren er volledig bijdoen of moeten ze eerst geklopt worden tot een witachtig crème?

    Ik wacht vol ongeduld op je antwoord 🙂
    Groetjes
    Anita

    • Dag Anita

      Eigenlijk mag je alles (op de opgeklopte eiwitten na) in één keer met elkaar mengen tot je een glad mengsel bekomt. Zelf doe ik dit met de keukenrobot. Daarna meng je met een spatel de opgeklopte eiwitten onder je beslag en alles is klaar!

      Meer is het niet! (:

      Succes en smakelijk

      Dany

  16. Anita

    Beste Dany

    Hartelijk dank voor de snelle reactie! Het heeft me veel geholpen.

    Ik ga er meteen aan beginnen sè 🙂
    Groetjes,
    Anita

  17. Laura

    Hallo!
    Vandaag deze taart gemaakt. De kaastaart zelf is erg goed gelukt, maar de bodem niet. De bodem is heel erg nat. Ik kreeg de taart ook niet los van de bodem van mijn springvorm waardoor hij jammer genoeg gebroken is. Enig idee waaraan dit zou kunnen liggen?
    Alvast bedankt!

  18. cheesecakelover

    Beste Dany,

    Ik heb gisteren de kaastaart gemaakt,
    wat er mis is gegaan weet ik niet,
    de speculoosbodem smaakt erg door boter,
    het beslag bevatte niet genoeg citroen en smaakte enorm door naar platte kaas met teveel suiker.
    Ik had mss teveel gehoopt dat het exact zou smaken als ene van tarte francoise.
    Alessinds jouw recept op zich is ook best wel lekker.

    Groetjes,
    Cheesecakelover.

  19. Lies

    Hallo,

    Een vraagje voor net na het bakken:

    Moet de springvorm meteen losgemaakt worden of moet deze gesloten blijven gedurende heel de afkoelperiode?

    alvast bedankt!

    • Dag Lies

      Zelf laat ik de taart altijd (lang!) afkoelen in de springvorm. Zo is ze ook beter beschermd.

      Dany

  20. Jean-Pierre

    Vandaag gemaakt en voor de eerste gelukt.
    Bedankt voor dit lekker receptje.

  21. Ingrid

    Gisteren geprobeerd en perfect gelukt! Heerlijke taart!
    Ik heb ze wel 45 min in de oven moeten laten.

  22. Creu

    Hello,

    Ik heb jouw recept verschillende keren geprobeerd en gelukt. Maar nu de laatste keren, bij het afkoelen (in de oven) in de oppervlakte krijg ik een scheur die uiteindelijk een barst is.
    Hoe komt dat? En hoe kan ik dit voorkomen?

    Alvast bedankt voor jouw hulp.

  23. katrien

    Heb gisteren deze heerlijke plattekaastaart gemaakt met de helft van de ingrediënten wat had wat te weinig plattekaas in huis. Het was super lekker alleen vond ik de speculaas wat te overheersend maar dat had zeker te maken met het feit dat ik minder kaasmengsel had om er op te doen. Ik heb er verder ook braambessen en frambozen aan toegevoegd en dat was echt heel lekker tenminste dat vond mijn vriend toch en de helft van de taart is nu toch al op dus was het een succes denk ik. Ik ga het zeker nog eens proberen.

  24. Lien

    Mijn vraag is dus of je het glad mengsel op een warme speculaasbodem mag doen? Of moet deze eerst wat afgekoeld zijn?

    Vriendelijke groetjes!

    • dany

      Dag Lien

      Je mag het beslag op de warme bodem gieten waarna de bakvorm eigenlijk direct weer de oven in mag. Succes!

  25. Eliane

    Ik wil de taart maken de dag voor consumptie. Mag ik hem, in de vorm, in de koelkast bewaren? En wordt de speculoosbodem dan niet te zacht?

    Bedankt

  26. sara

    Beste

    Heerlijke taart, maar ik krijg ook een grote scheur.
    Hoe kan ik dit voorkomen?

    Bedankt
    Sara

  27. brigitte

    vind de bodem vrij vettig en hij is ingezakt niet mooi om mee te nemen op familiebezoek

  28. brigitte

    vind de bodem vrij vettig en hij is ingezakt niet mooi om mee te nemen op familiebezoek of verjaardagfeestje

  29. Jimmy

    Beste , ik heb dt recept al meerdere malen uitgeprobeerd en hij is subliem lekker , Èen probleem echter hij barst altijd helemaal open in 3 of 4 grote scheuren , ik heb het dit weekend dan maar eens geprobeerd in kleine springvormen , maar even gescheurd , onpresenteerbaar . Eerst rijst hij vrij hoog in de oven , om dan vervolgens te scheuren en dan nadien uit de oven volledig in te zakken … , ik steek hem wel altijd minstens 45 min in de oven omdat hij anders simpelweg niet gaar raakt , Gaar is als er niks meer aan de breinaald hangt veronderstel ik ? Of mag deze taart er echt vroeger uit , .?dan ziet hij er meestal nog gewoon wit uit bovenaan ipv goudbruin ,… Lijkt me niet ok .

    • sara

      ik heb dit ook – maar weet echt niet wat ik verkeerd doe…

    • sara

      ik heb dit ook – maar weet echt niet wat ik verkeerd doe…
      kan je helpen?

  30. Annelies

    Om scheuren te vermijden zet je best de taart 45-50min in een oven op 160-170 graden. De combinatie van een trage opwarming en langere duur zorgt dat de vulling niet te snel rijst en hierdoor scheurt.

  31. Fabian

    Smaakt die ongeveer hetzelfde als die van tarte de francoise?

  32. Sam

    Hoi kan je dit ook doen in aparte muffinvormpjes zodat je het echt mooi kan presenteren. En kan je eventueel marscrpone gebruiken ipv philadelphia? Grtjs

    • dany

      Uitproberen zou ik zeggen (-;

  33. carine

    Beste
    waarom barst de taart op het einde van het bakproces open? Hoe kun je dit voorkomen?

    • dany

      Beste Carine, probeer de taart anders eens op een lagere temperatuur te bakken. Ze zal dan wel langer in de oven moeten.

  34. Ness

    Hallo,
    Vandaag het recept uitgeprobeerd, maar niet het gewenste resultaat… bodem is helemaal nat en dus niet krokant en de kaas is dan weer “gekabbeld”…. iemand raad?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *