In mijn kindertijd was het op 6 januari de gewoonte dat we, verkleed als ‘koningen’, van deur tot deur gingen zingen. Als beloning kregen we dan snoep of soms zelfs wat centjes. Maar die traditie lijkt stilaan verloren te gaan.
De andere traditie, het aansnijden van de Driekoningentaart, zat er bij ons dan weer niet ingebakken. Deze taart met frangipane is een bladerdeegtaart met amandelcrèmevulling. In elke zichzelf respecterende driekoningentaart zit een boon verborgen en diegene die deze boon vindt, is die dag eventjes ‘Koning’ en mag een kroon dragen.
Ingrediënten
Taart
- 2 rollen bladerdeeg
- 1 el suiker
- 1 el water
- 1 eierdooier
Frangipanevulling
- 100 gr banketbakkersroom
- 60 gr boter (op kamertemperatuur)
- 60 gr poedersuiker
- 60 gr amandelpoeder
- 2 eieren
- 1 koffielepel maïszetmeel
Bereiding
Frangipane
- Meng de boter met het amandelpoeder, poedersuiker en maïszetmeel tot een glad geheel.
- Roer één voor één de eieren onder het mengsel door.
- Meng er vervolgens voorzichtig de banketbakkersroom onder.
- Zet de frangipane een half uurtje in de koelkast.
Taart
- Leg een eerste plak bladerdeeg met bakpapier op een bakplaat. Snij een bodem uit van 25 cm diameter.
- Verdeel de frangipanevulling over het deeg met een dikte van 1 tot 2 cm. Doe dit tot op 1 à 2 cm van de deegrand.
- Vergeet niet een boon, amandel of ander voorwerpje ergens in de frangipanevulling te verstoppen.
- Meng het eigeel en de suiker met het water en bestrijk er de vrij gebleven boord mee.
- Bedek het geheel met een tweede plak bladerdeeg.
- Druk de boorden goed aan en snijdt met een scherp mes de boorden gekarteld uit.
- Maak met behulp van een mesje een grof ruitpatroon op het deeg (Let op: het deeg niet doorsnijden met het mes).
- Maak bovenaan in het midden van de driekoningentaart een gaatje (zodat de lucht tijdens het bakken kan ontsnappen).
- Besmeer de taart met het eigeel.
- Laat de driekoningentaart gedurende 30 minuten rusten in de koelkast.
- Bak de driekoningentaart gedurende een kwartier in een voorverwarmde oven van 200-220° C, verlaag de temperatuur vervolgens tot 175-180°C en laat de taart nog 20 minuten verder bakken tot ze mooi goudbruin is.
Lijkt mij wel lekker. Kan je er nog een fotootje bijzetten? Kwestie van een referentie te hebben.
Een foto heb ik niet, de taart was reeds opgegeten…
Nieuwe poging volgend jaar met drie koningen? (-: